سرطان حالب

سرطان حالب در سلول‌های پوشانندهٔ دیواره‌ٔ داخلی حالب‌ها (لوله‌هایی که کلیه را به مثانه مرتبط می‌کنند) رخ می‌دهد. حالب بخشی از مجرای ادراری است و ادرار تولیدشده توسط کلیه را به مثانه منتقل می‌کند.

این نوع سرطان رایج نیست و بیشتر در افراد مسن و آن‌هایی که سابقه‌ٔ درمان سرطان مثانه دارند، ایجاد می‌شود.

این بیماری ارتباط نزدیکی با سرطان مثانه دارد. نوع سلول‌های پوشاننده‌ٔ حالب مشابه سلول‌های پوشاننده‌ٔ دیواره‌ٔ داخلی مثانه است. خطر ابتلا به سرطان مثانه در افراد مبتلا به سرطان حالب بیشتر است. بنابراین پزشک برای چنین افرادی تست‌هایی برای بررسی نشانه‌های سرطان مثانه تجویز می‌کند.

درمان سرطان حالب معمولاً شامل عمل جراحی می‌شود. در بعضی از موارد، ممکن است شیمی‌درمانی تجویز گردد.

 

علائم

نشانه‌ها و علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • وجود خون در ادرار
  • درد در ناحیهٔ پشت
  • دفع دردناک ادرار
  • کاهش وزن بی‌دلیل
  • خستگی مفرط

 

زمان مراجعه به پزشک

در صورت داشتن هر گونه علامت نگران‌کننده‌ای به پزشک مراجعه نمایید.

 

علل

علت ایجاد این سرطان مشخص نیست.

پزشکان می‌دانند که این سرطان زمانی شروع می‌شود که سلول‌های پوشاننده‌ٔ سطح داخلی حالب دچار جهشی در DNA خود شوند. این جهش باعث می‌شود که سلول‌ها به‌سرعت تکثیر شوند و زمانی که سلول‌های طبیعی می‌میرند، به حیات خود ادامه دهند. این امر موجب تشکیل توده‌ای از سلول‌های غیرطبیعی می‌شود که می‌توانند آن‌قدر رشد کنند که موجب انسداد حالب شوند و به سایر بخش‌های بدن گسترش یابند.

 

ریسک‌فاکتورها

عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند، عبارت‌اند از:

  • افزایش سن. خطر ابتلا به سرطان حالب با افزایش سن افزایش می‌یابد. بیشتر افرادی‌که به این سرطان دچار می‌شوند، در دهه‌های هشتم و نهم زندگی‌شان قرار دارند.
  • داشتن سابقه‌ٔ سرطان مثانه یا کلیه. خطر ابتلا به سرطان حالب در افرادی که پیش‌تر دچار سرطان مثانه یا کلیه بوده‌اند، بیشتر است.
  • استعمال دخانیات. استعمال دخانیات خطر ابتلا به سرطان حالب و سایر سرطان‌های مجرای ادراری از قبیل: سرطان کلیه و مثانه را افزایش می‌دهد.

 

تشخیص

تست‌ها و فرآیندهایی که برای تشخیص سرطان حالب به‌کار می‌روند، عبارت‌اند از:

معاینه‌ٔ فیزیکی. پزشک سؤالاتی در مورد علائم شما می‌پرسد و معاینه‌ای فیزیکی انجام می‌دهد تا از وضعیت‌تان بهتر آگاه شود.

روش‌های عکس‌برداری. روش‌های عکس‌برداری می‌توانند به پزشک در ارزیابی میزان گسترش سرطان حالب کمک کنند. این روش‌ها ممکن است شامل: پیلوگرام داخل‌وریدی یا اوروگرافی CT شود. در بعضی موارد، در صورتی که انجام عکس‌برداری CT برایتان مقدور نباشد، از اوروگرافی تشدید مغناطیسی (اوروگرافی MR) استفاده می‌کنند.

آزمایش ادرار. ممکن است برای بررسی ناهنجاری‌های ادراری، برایتان آزمایش ادرار تجویز شود. همچنین می‌توان با تست سیتولوژی ادرار به جست‌وجوی سلول‌های غیرطبیعی ادرار پرداخت.

در فرآیندی به نام اورتروسکوپی، با استفاده از لوله‌ٔ باریکی که چراغی به آن متصل است (اورتروسکوپ)، به مشاهده‌ٔ حالب‌ها می‌پردازند. اورتروسکوپ مجهز به یک دوربین است. در این فرآیند اورتروسکوپ را از مثانه عبور می‌دهند و آن را به درون حالب وارد می‌کنند.

اورتروسکوپی به پزشک این امکان را می‌دهد که حالب‌ها را مشاهده کند و در صورت لزوم نمونه‌ای از بافت آن‌ها را برای بررسی‌های آزمایشگاهی برداشت نماید (بیوپسی).

در آزمایشگاه، پزشکی که در آنالیز خون و بافت‌های بدن تخصص دارد (پاتولوژیست)، بادقت سلول‌هایتان را برای یافتن نشانه‌های سرطان بررسی می‌کند. این بررسی ممکن است شامل آنالیز پیچیده‌ٔ جهش‌های ژنتیکی درگیر در سرطان باشد.

تست‌های تشخیصی سرطان مثانه. پزشک ممکن است توسط روش‌های عکس‌برداری یا سیستوسکوپی (روشی برای مشاهده‌ٔ داخل مثانه) به بررسی نشانه‌های سرطان مثانه بپردازد. احتمال ابتلا به سرطان مثانه در افراد مبتلا به سرطان حالب بالاست. سرطان مثانه ممکن است همزمان با سرطان حالب یا پس از درمان آن آغاز شود.

 

درمان

درمان سرطان حالب معمولاً شامل عمل جراحی می‌شود. گزینه‌های درمانی بسته به اندازه و محل سرطان، وخامت آن و ترجیحات و اهداف شما، متفاوت‌اند.

 

عمل جراحی

معمولاً برای درمان سرطان حالب عمل جراحی تجویز می‌گردد. محدوده‌ٔ جراحی به وضعیت‌ شما بستگی دارد.

در مورد مراحل ابتدایی سرطان حالب، جراحی ممکن است تنها شامل برداشتن قسمت کوچکی از حالب شود؛ اما در مراحل پیشرفته‌تر، این جراحی ممکن است علاوه بر کل حالب مبتلا، شامل برداشتن کلیه‌ٔ همان سمت و بخشی از مثانه هم شود.

 

شیمی‌درمانی

در شیمی‌درمانی برای نابودی سلول‌های سرطانی از داروها استفاده می‌کنند. گاهی اوقات قبل از جراحی از شیمی‌درمانی استفاده می‌شود تا اندازه‌ٔ تومور را کاهش داده و برداشتن آن را در حین عمل تسهیل نمایند. همچنین می‌توان بعد از جراحی از شیمی‌درمانی استفاده کرد تا سلول‌های سرطانی باقی‌مانده نابود شوند.

در موارد پیشرفته‌ٔ سرطان حالب، ممکن است شیمی‌درمانی را برای کنترل نشانه‌ها و علائم سرطان استفاده کنند.

 

مراجعات مجدد

پس از درمان سرطان، پزشکتان برنامه‌ای برای مراجعات مجدد به شما می‌دهد تا به بررسی نشانه‌های بازگشت سرطان بپردازد. در این مراجعات علائم سرطان مثانه هم در شما بررسی می‌شود، چون خطر ابتلا به این سرطان در افراد مبتلا به سرطان حالب بالاست.

تست‌های تجویزشده برای شما و دفعات مراجعه به پزشک به وضعیت خودتان بستگی خواهد داشت. به‌طور کلی لازم است در نخستین سال پس از عمل هر چند ماه یک‌بار پزشک را ببینید؛ هرچه از عمل جراحی مدت زمان بیشتری سپری شود، دفعات این مراجعات هم کاهش می‌یابد.

پزشکانی که به شما کمک می کنند

همه

بر اساس بیمارستان

بر اساس تخصص